Verbond van 100

Actief aan de slag voor Buurtteams Amsterdam

Waar kan Ezra terecht?


‘Dat had nog niemand mij gevraagd’

Reizen wil ze, de 17-jarige Ezra. Eerst Afrika zien, dan de rest van de wereld. Daarom zet ze nu al het geld dat ze overhoudt van haar werk als kassière opzij, zodat ze straks iedere vakantie op pad kan. Tot die tijd schrijft ze naast haar werk verhalen en gedichten, en gaat ze volgend jaar naar de opleiding media en redactie, de tussenstap richting de opleiding journalistiek.

Ezra woont nu sinds een jaar samen met haar zus van 31 en nichtje van 8 in een kleine flat in het stadse Amsterdam Oud-West. Het is de vierde verhuizing in haar leven. De eerste keer was toen haar moeder overleed. Ezra was negen maanden toen ze met haar broer en zus bij haar oma ging wonen. Toen zij overleed, verhuisde ze – zonder haar broer en zus – naar haar opa. En toen kort daarna ook haar opa overleed, bleef Ezra alleen over met haar stiefoma. Bij haar voelde ze zich niet thuis voelde. ‘Ik moest veel doen in huis, ik werd als een stuk vuil behandeld.’ Op haar veertiende verhuisde ze van Amsterdam Zuidoost naar haar tante in het Rotterdamse stadsdeel Vlaardingen. Maar de extravertheid van haar tante en het introverte karakter van Ezra zorgden voor conflicten. ‘We hadden vaak ruzie en op een dag wilde mijn tante niet meer dat ik bij haar bleef.’

En zo kwam Ezra na twee jaar weer terug naar Amsterdam. Ze trok tijdelijk in bij haar zus, en kwam automatisch op de wachtlijst voor Begeleid Wonen te staan. Want wonen bij haar zus was volgens Jeugdbescherming slechts een tijdelijke oplossing. De flat was te klein, Ezra deelt de slaapkamer de met haar nichtje van acht, dat reuma heeft. Omdat haar Rotterdamse voogd niet wist wat de mogelijkheden in Amsterdam waren, betrok ze Verborgen Oplossingen.

Waar wil ik zelf wonen?
Op school kreeg Ezra een gesprek met Milan en Els van Verborgen Oplossingen. ‘Milan vroeg me waar ik zelf graag wilde wonen. Dat had nog niemand mij gevraagd. En als hij het niet gevraagd had, dan stond ik nu nog op de wachtlijst voor Begeleid Wonen. Ik had eerder niet het idee dat ik er iets over te zeggen had.’ ‘Ik zei tegen hem: ik wil het liefst bij mijn zus blijven. Ik heb al op zoveel plekken gewoond. Dat is niet fijn. Je voelt je telkens nergens echt thuis. Daardoor vond ik het lastig om te investeren in nieuwe vriendschappen.

Eindelijk bij mijn zus
Nu woon ik eindelijk met mijn zus, en hebben we de kans om elkaar te leren kennen. Ik wil die band niet verbreken.’ ‘Een een andere reden dat ik liever nog niet op Begeleid Wonen wil, is dat ik heel precies ben. Ik ben bang dat als ik op kamers ga, dat ik dingen niet voor elkaar zou krijgen. Ik heb vooral een hele erge angst dat ik in de problemen ga raken met geld. Ik wil niet iets kopen waardoor ik niet uitkom, dat geeft me stress.’ ‘Milan en Els zijn gaan kijken wat er nodig was om ervoor te zorgen dat ik bij mijn zus zou kunnen blijven wonen. `Dat was in ieder geval alle drie een eigen slaapkamer, en een woning met aanpassingen voor mijn nichtje dat reuma heeft. Daarvoor hebben ze urgentie aangevraagd. En het is gelukt, we verhuizen binnenkort naar een grotere woning.’

Leven opbouwen vanuit stabiele plek
Zo is Ezra uit de ‘wachtstand’ gehaald, en kan ze haar leven vanuit een stabiele plek gaan opbouwen, vanuit een plek waar ze zelf voor gekozen heeft, waar ze zelf graag wil zijn. Dat geeft haar lucht, haar stress is verminderd, ze krijgt steeds meer energie, waardoor ze weer zin in de toekomst. Zin heeft om plannen te maken. Na de zomer start ze met de opleiding Media en Redactie, de opmaat naar de hbo-opleiding Journalistiek.

@Copyright Spirit Verborgen oplossingen.
Lees meer op www.spirit.nl/vakmanschap